Kolay ve çabuk eridiği için çok sevilen peynirlerden biri olan kaşar peyniri, dilimlenerek ya da rendeleyerek çok sayıda çeşitle kullanılabiliyor. İnce dilimlemek için birtakım aparatlar olsa da rendelemek için kullanılan rende kimi vakit sizi çığırından çıkarabilir. Pekala zorlanmadan ve yaralanmadan kaşar peyniri nasıl rendelenir?
Pizzaya, yumurtaya, makarnaya ve birçok yemeğe kaşar rendelemek için birtakım prosedürleri kesinlikle bilmelisiniz. Yağlı bir peynir olduğu için rendelerken genelde parçalanan bu peynirin tadı ise epeyce âlâ. Lakin rendelerken hem alette kalıp ziyan oluyor hem de daha sonrasında rendeyi temizlemesi çok sıkıntı oluyor.
Kaşar peyniri rendelerken neden parçalanır?
Kaşar peyniri, çok yumuşak yapılıdır. Bu yumuşak yapısı da rendeleme sürecinde zorlayıcı olur. Bu nedenle kaşar peyniri, buzdolabından çıkardığınız an rendelemelisiniz. Oda sıcaklığında bekletirseniz rendelemeniz zorlaşır.
Isınırsa güç rendelenir
Isınmış ve yumuşamış kaşar peyniri rendeleme esnasında aşağı üst güç hareket eder ve parçalanır. Bu yüzden şayet dışarıda kalan bir kaşar peyniriyse de bir müddet buzdolabında bekletilmeli ve daha sonra rendelenmelidir.
Kaşar peyniri rendelemenin püf noktaları neler?
Bir ölçü zeytinyağı ya da ayçiçek yağı kullanabilirsiniz. Rendenin üzerine bu yağı püskürtün. Akabinde kaşar peyniri rendelemeye başlayın.
Şahane bir manzara ve pak bir rende için kesinlikle yağ sürülmüş rende usulünü kullanmalısınız.
Rendeyi hakikat konumlandırın
Rendenin hareket esnasında elinizin altından kaymasını ve devrilmesini önlemek için rendenizin altına kesme tahtası ya da tava koyabilirsiniz. Böylelikle rende kaymaz ve rahat bir kullanım sağlar.
Rendeleme nasıl olmalı?
Buzdolabından yeni çıkan ve yumuşak olmayan kaşar peynirini avuç içine yerleştirin ve rende üzerinde aşağı üst hareketlerle rendelemeye başlayın.
Kaşar peynirinin yumuşak yapısından ötürü rendenin büyük delikli kısmında rendelenmesi daha uygun olacaktır.
Hızlı rendeleme yapılmamalı
Rendeleme sürecini çok süratli hareketlerle yapmamalısınız. Süratli hareketlerde hem hareketin tesiriyle hem de avuç içinin sıcaklığıyla kaşar peyniri kolay kolay yumuşar. Bu da rendeleme sürecinizi zorlaştırır. Kaşar peynirinizi kısa müddet buzdolabının dışında tutmaya ve yavaş hareketlerle rendelemeye çalışmalısınız. Süratli rendelemenin el kesme riski de ortadan kalkmış olur.
Rendeleme süreci bittikten sonra rendenin iç kısmında kalan kaşar peynirleri de elle toplanmalı. Rendelenen kaşar peynirleri, buzdolabının dondurucu kısmında da saklanabilir.