Kars’ta çiftçilerin geleneksel ot biçme seremonisi

Çayır ve mera alanlarının geniş olduğu kentte hayvancılık faaliyetleri kıymetli geçim kaynakları ortasında yer alıyor. 

Sarıkamış ilçesine bağlı Yağbasan köyünde bir ortaya gelen çiftçiler, kış mevsiminde ahırda besledikleri hayvanlar için ot biçiyor. 

Erken saatlerde çayırlık alana gelen çiftçiler, tırpanlarının ağzını çekiçledikten sonra masatla (bilemeye yarayan alet) sertleştiriyor. 

Yan yana ya da art geriye tırpanla ot biçen çiftçiler, arazinin durumuna nazaran traktör, biçerdöver ve at tırmığı üzere tarım aletlerini de kullanıyor. 

Otlar bir mühlet çayırda bekletilip kuruması sağlandıktan sonra balya yapılarak kışın hayvanlara yedirilmek üzere depolanıyor. 

Akşama kadar güneşin altında ot biçen çiftçiler, günün yorgunluğunu türkü eşliğinde közde hazırladıkları çayı içerek atıyor. 

“İmece yolu işlerimize devam ediyoruz” 

Çiftçilerden Göktürk Öztürk, uzun kış mevsiminin akabinde 2 bin 200 rakımda ot biçimine başlandığını söyledi. 

Yağışların akabinde ot biçimine başladıklarını lisana getiren Öztürk, “Köyümüzde otların biçimine başladık. Komşularımızla, amcalarımızla, ağabeylerimizle imece tarzı işlerimize devam ediyoruz. Tırpanlarımız otlarla buluştu, bunun yanında ziraat aletleri de kullanıyoruz. Ziraat devri başladı iyi olsun” dedi. 

Abdurrahman Dilmaç da “Makinelerin, motorların giremediği yerlere tırpanlarla giriyoruz, gereksinim hayli tırpanlarımızla devam edeceğiz” diye konuştu. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir